Świetna włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Pośród licznych wariantów, jakie oferuje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne dania włoskie
Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do makaronu. włoska restauracja bez glutenu Kraków Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, tortellini, minestrone i liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film