Potrawy staropolskie bez ustanku w modzie

Każda kuchnia znamionuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (jakie są niezmiernie cenione na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak sztampowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak ściśle mówiąc niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film